Skip to content

tilbage til Nyheder

Sundhedsreformen hjælper ikke psykisk syge

Demokratisk underskud og dårligere behandlingskvalitet for psykisk syge. Det er bekymringen hos Bedre Psykiatris landsformand Knud Aarup efter at have læst regeringens udspil til sundhedsreform.

16. januar 2019

Mennesker med psykisk sygdom har mere end nogen andre brug for sammenhæng i sundhedsvæsenet. Knud Aarup anerkender derfor ambitionen om at skabe bedre koordination og om at flytte mere behandling ud i kommunerne.

Men udspillet har ikke overbevist Knud Aarup om, at kommunerne og de lokale sundhedshuse får kapacitet og faglighed til at give psykisk syge den behandling, de har brug for. 

– Psykisk syge har brug for højt specialiseret psykiatrisk behandling, så de kan blive raske. Det gælder også mennesker, der lider af depression eller angst. Derfor er jeg dybt bekymret over, at man nu nævner dem sammen med KOL- og diabetespatienter og andre kronikere, som nogle af dem, der skal ud i lokale tilbud, siger Knud Aarup.

Demokrati bliver afløst af bureaukrati

Med nedlæggelsen af regionsrådene mister psykisk syge og deres pårørende deres mulighed for direkte indflydelse på sygehusenes prioriteringer. Det undrer og ærgrer Knud Aarup.

– Psykisk syge må kæmpe hårdere end alle andre for at få den hjælp, de har brug for. Nu mister de deres mulighed for at gå direkte til de ansvarlige politikere. I stedet kan de henvende sig til embedsmænd eller ringe til en national klagelinje. Det er en helt forkert vej at gå, og det vil ikke gøre behandlingen bedre, siger Knud Aarup. 

Ved præsentationen af udspillet lovede Statsminister Lars Løkke Rasmussen, at patienter, pårørende og foreninger vil blive inddraget i det videre arbejde. Knud Aarup ser frem til at blive inviteret til det videre arbejde med reformen og håber at kunne påvirke regeringen til at sikre behandlingskvaliteten og styrke muligheden for demokratisk indflydelse.